مصرف نمک خوب است یا بد
سالها است که در میان مردم ، در شبکه های اجتماعی ، در فیلمها و در مصاحبه های تخصصی در رسانه ها از مضرات و آسیبهای مصرف نمک شنیده ایم . شاید آنقدر در باب اطلاع رسانی مصرف نمک اقراق شده که متاسفانه مردم از خواص نمک غافل شدند . لزوم توجه مردم به جلوگیری از مصرف بیش از اندازه نمک بسیار مهم است . مصرف زیاد نمک در روز مضررات فراوانی دارد که همه از آنها اطلاع داریم . اما این موضوع نباید باعث شود که از خواص نمک غافل شد و دچار مشکلاتی از باب مصرف کم آن شد .
نمک خوراکی از سدیم و کلر ساخته شده ( کلرید سدیم ) و از مهمترین املاحی است که در غذای روزانه انسانها به کار میرود. نمک خوراکی به شکل معدنی در تهنشینها و رسوبها همچین چین خوردگیها وجود دارد که به شکل سنگ نمک استخراج میشود. همچنین در آب دریاها به مقدار فراوان موجود است که قابل برداشت نیز میباشد . نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز در بدن ماست . جابه جایی پیامهای عصبی و کارکرد درست ماهیچهها یکی از کارکرد های نمک در بدن است . اما ثابت شدهاست که خوردن زیاد نمک موجب افزایش فشار خون و پوکی استخوان میشود، به ویژه در افرادی که پیشینه خانوادگی فشار خون بالا دارند. افزایش فشار خون نیز خطر سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش میدهد. سازمان بهداشت جهانی حد اکثر مقدار مصرف روزانه مجاز نمک را پنج گرم گفته است . امروزه در اکثر مواد غذایی نمک موجود است . مثل نان ، رب و انواع مواد غذایی کنسرو شده که پیشتر درباره آن صحبت کرده ایم . مقدار نمکی که از طریق رژیم غذایی وارد بدن یک فرد بالغ و سالم میشود تقریبا برابر با ۳/۵ گرم یا ۳۵۰۰ میلیگرم در روز است. اما خواص این ماده چیست و کمبود آن در بدن باعث چه مشکلاتی میشود ؟
نمک حساسیت به انسولین را بهبود میبخشد. در حقیقت رژیم غذایی محدود از نمک مقاومت به انسولین را افزایش میدهد و مصرف متعادل نمک یعنی نه مصرف بیش از اندازه و نه مصرف بسیار محدود باعث بهبود مقاومت به انسولین میشود.
مقداری نمک بر روی زبان باعث بهبود واکنشهای آلرژیک و حمله آسم میشود.
اسید معده عبارت است از هیدروکلریک و نمک سدیم کلرید. وجود مقادیر کافی اسید معده برای هضم مناسب غذا ضروری است. 90 درصد افراد در آمریکا دارای سطح پایین اسید معده هستند. در نتیجه مشکلات گوارشی و هضم ناقص مواد غذایی مشکلی بسیار شایع است.
آدرنالین یک هورمون ضروری و مهم در زمان استرس است و در زمان خطر به انسان کمک میکند تا بتواند از خطر بگریزد. اما تنها در زمان استرس کاربرد دارد. وقتی ترشح آدرنالین بیش از حد و خارج از محدوده مناسب شود عوارض متعددی را برای بدن به همراه دارد.
نمک به علت سرکوب کردن هورمونهای استرس ریتم متابولیک را بهبود و زمان خواب را تنظیم میکند. شاید به همین علت افرادی که رژیمهای کمنمک مصرف میکنند، اختلالات خواب را گزارش کردهاند.
آدرنالین یک هورمون ضروری و مهم در زمان استرس است و در زمان خطر به انسان کمک میکند تا بتواند از خطر بگریزد. اما تنها در زمان استرس کاربرد دارد. وقتی ترشح آدرنالین بیش از حد و خارج از محدوده مناسب شود عوارض متعددی را برای بدن به همراه دارد.
مقدار متعادل نمک باعث افزایش متابولیسم و حفظ وزن در محدوده نرمال میشود. خصوصا نمک حاوی ید به این موضوع بسیار کمک میکند .
نمک باعث هایپراسمولاریته در مایعات خارج سلولی میشود: این مسئله باعث افزایش متابولیسم میشود. در نتیجه میتوان گفت نمک باعث افزایش متابولیسم میشود. وقتی مایعات خارج سلولی هیپواسموتیک باشد. درنتیجه پروتئین و گلوکز در درون سلول شکسته شده، کاهش مییابند. بنابراین متابولیسم کم میشود.
افزایش دریافت نمک با افزایش گرمازایی (گرمای تولید شده توسط بدن) در ارتباط است
کاهش مصرف نمک در تهیه غذا و رژیم غذایی باعث افزایش تولید هورمون آلدوسترون میشود. آلدوسترون مانع از دفع سدیم از طریق ادرار و عرق میشود. ولی دفع املاح دیگر مانند پتاسیم، منیزیم و کلسیم را افزایش میدهد. در نتیجه این املاح در بدن کاهش مییابند. کمبود منیزیم امری شایع است. اما اضافه کردن سدیم به رژیم غذایی از طریق نمک راحتتر از بازگرداندن منیزیم میباشد.
نمک طعام در بازار در انواع مختلفی وجود دارد که به تفصیل به آن خواهیم پرداخت .
0 دیدگاه